Järjestimme pääkaupunkiseudun korkeakouluissa opiskeleville automaatioon liittyvän kisan, jonka päävoittona oli kesätyöpaikka Azetsilla. Kisan voittanut Aalto-yliopistossa opiskeleva Atte Sallinen kertoo työkokemuksen tuoneen syvällisempää ymmärrystä siitä, miten automaatiota käytännön tasolla toteutetaan.
Aten kesätyöpesti oli Azetsin automaatioyksikössä, jossa hän teki erilaisia automaation ohjelmointia tukevia tehtäviä. Iso osa työstä liittyi raportointiin: Atte muun muassa loi uuden raportointipohjan, tuki projekteja raporttien tekemisessä sen avulla ja työsti raporttikoostetta konsernin johdolle esitettäväksi.
”Raportointihommien kautta pääsin tutustumaan eri projekteihin ja näkemään tosi laajasti, mitä kaikkea eri puolilla yritystä tehdään. Olen tehnyt vastaavanlaisia töitä aiemminkin, joten pystyin hyödyntämään työssä myös aiempaa osaamistani”, Atte kertoo.
Talon ulkopuolelta tullut Atte pääsi hyvin sisälle automaatioyksikön tekemiseen myös sitä kautta, että sai tehtäväkseen koostaa esittely- ja perehdytysmateriaalia automaatioyksikön tiimeistä ja tuottaa sisältöjä automaation intra-kanavalle.
Automaatiojohtaja Juha Huotari kiittelee Aten panosta ja osaamista.
”Atte sopeutui porukkaan nopeasti ja pääsi kiinni töihin heti ensimmäisestä viikosta alkaen. Perehdyttämiseen ja sen suunnitteluun on meillä toki satsattu, mutta Atelta löytyi kypsyyttä ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn.”
Atte opiskelee kauppatieteitä eikä automaation ja robotiikan toteuttamisen tekninen puoli ollut hänelle ennestään kovin tuttua.
”Kesätyössä oli mielenkiintoista päästä näkemään, miten automaatioratkaisuja ihan konkreettisesti taloushallinnossa toteutetaan. Tältä pohjalta koen, että minulla on paremmat eväät lähteä keskustelemaan automaatioratkaisujen kehittäjien ja koodaajien kanssa – ymmärrän paljon paremmin ”heidän kieltään”. Sellaiseen ei pelkät opinnot valmenna.”
Automaatiojohtajana automaatiojohtajan paikalla
Atte teki kesän aikana myös joitain automaatiojohtajan hommista Juhan lomaillessa ja pääsi olemaan mukana esimerkiksi eri maiden automaatioyksiköiden johtajien palaverissa.
”Normaalista kesätyöstä poiketen Atte osallistui esimerkiksi projektityöhön ohjausryhmän ja johtamisen näkökulmasta. Oli myös itselle virkistävää ja opettavaista selittää projektin johtamista ja päätöksenteon kulttuuria lahjakkaalle tulevaisuuden johtajalle”, Juha pohtii.
Automaatiojohtajan titteli tai työn sisältö kiinnosti Attea.
”Juhan työ oli ihan erilaista kuin mitä kuvittelin. Automaatiojohtaja on Azetsilla ikään kuin automaation suunnannäyttäjä ja puolestapuhuja. Tehtävä ei tarkoita teknistä ohjausta siitä, miten automaatiota rakennetaan – sitä työtä johtavat muut. Juhalla on visio ja strategia.”
Korona-ajan ja etätyön vuoksi Atte ei päässyt tapaamaan kovin montaa azetslaista livenä. Se vähän harmittaa, että koronatilanne ei kesän myötä parantunut eikä toimistolle päässyt missään vaiheessa.
”Hiljaista tietoa ja kokemusta ei ole niin helppo saada omaksuttua etänä. Työpalavereissa sisältö tuppaa olemaan hyvin asiaan keskittyvää ja käytävien juttutuokiot etätyöstä puuttuvat.”
Aten opinnot jatkuvat vielä reilun vuoden. Kesätyökokemus automaation parissa ei saanut Attea vaihtamaan lennossa kauppatieteitä koodaamiseen, mutta kokemus on hyödyksi myös ekonomille.
”Automaatiosta ei opi koulun penkillä tällä hetkellä oikein mitään. Erilaiset automaatioratkaisut ja niiden käyttö lisääntyvät koko ajan ja ymmärrys niistä on tulevaisuudessa entistä enemmän hyödyksi kauppatieteilijöille”, Atte tiivistää.