Konsernilaskennassa tiinpäätöksen laadinta kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.
Tiivistelmä:
- On noudatettava samoja ja yhtenäisiä tilinpäätösperiaatteita koko konsernille.
- Suomalaisella tytäryhtiöllä oltava sama tilikausi kuin emoyhtiöllä.
- Ulkomaisten tytäryhtiöiden tilikausi voi poiketa enintään kolme kuukautta.
- Laatimisvelvollisuus arvioidaan tilikausittain konsernin rakenteen ja omistussuhteiden perusteella.
- Resursointi: on varmistettava ajoissa tarvittavan osaaminen ja mahdollinen ulkoistaminen.
Konsernitilinpäätös pitää laatia neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, kuten erillisyhtiöidenkin. Jos konsernitilinpäätös laaditaan ensimmäistä kertaa, mutta konsernisuhde on ollut olemassa jo aikaisemmin, pitää myös vertailuvuoden konserniluvut ja liitetiedot esittää.
Konsernitilinpäätöksen tarkoitus
Konsernitilinpäätöksen tarkoituksena on esittää konsernin tulos ja taloudellinen asema siten kuin kyseessä olisi yksi kirjanpitovelvollinen (KPL 6:7.1§). Kaikki konserniyritysten keskinäiset tapahtumat eliminoidaan, jotta vain konsernin ulkopuoliset transaktiot jäävät vaikuttamaan konsernin tulokseen ja taloudelliseen asemaan.
Konsernitilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan konsernin tuloksesta ja taloudellisesta asemasta
Konsernitilinpäätökseen yhdistellään lähtökohtaisesti kaikki konserniyritykset, mutta olennaisuus huomioiden voidaan tytäryhtiö jättää poikkeustapauksissa yhdistelemättä (KPL 6:3.1§). Poikkeukset tytäryritysten yhdistelemisvelvollisuudesta on käsitelty tarkemmin kirjanpitolautakunnan yleisohjeessa konsernitilinpäätöksen laatimisesta (28.3.2017).
Samat ja yhtenäiset tilinpäätösperiaatteet
Konsernitilinpäätöksen laadinnassa on noudatettava jatkuvasti samoja tilinpäätösperiaatteita, jotka ovat yhtenäiset koko konsernille. Konsernitilinpäätöksessä sovelletaan joko emoyhtiössä tai konsernin pääasiallisessa toiminnassa noudatettavia kirjanpitolain mukaisia tilinpäätösperiaatteita.
Kotimaisten tytäryhtiöiden tulee pääsääntöisesti noudattaa emoyhtiön ja konsernin yhtenäisiä laskentaperiaatteita omassa kirjanpidossaan. Ulkomaisten tytäryhtiöiden tilinpäätöksiä tulee oikaista siten, että ne vastaavat konsernissa noudatettavia laskentaperiaatteita.
Oikaisukirjausten tekeminen
Oikaisukirjaukset voi tehdä konsernilaskentajärjestelmässä erillisyhtiön raportoimien lukujen päälle ennen konserniin yhdistelyä tai muilla tavoin. Ne on tehtävä siten, että kirjaukset ovat johdettavissa yhtiöiden kirjanpidosta audit trail-periaatteen mukaisesti. Tyypillisesti eroja esiintyy jaksotus- ja poistokäytännöissä. Oikaisut saa jättää tekemättä, jos oikean ja riittävän kuvan antaminen ei vaarannu.
Konsernitilinpäätökseen yhdisteltävällä suomalaisella tytäryhtiöllä on oltava sama tilikausi kuin emoyhtiöllä. Ulkomaisten tytäryhtiöiden osalta tilikausi voi poiketa enimmillään kolme kuukautta emoyhtiön tilikaudesta ilman velvollisuutta laatia välitilinpäätös. Olennaiset tapahtumat on esitettävä liitetiedoissa poikkeavien tilinpäätöspäivien väliseltä ajalta.
Lue myös Siirtyminen IFRS -raportointiin – milloin ja miten
Milloin konsernitilinpäätös on laadittava?
Ensimmäisenä kannattaa käydä läpi konsernin rakenne ja konserniyritysten keskinäiset omistussuhteet.
- Onko tilikauden aikana toteutettu konsernisuhteisiin vaikuttavia rakennejärjestelyjä?
- Onko konserniyhtiöiden yhteenlaskettu koko muuttunut liikevaihdon, taseen loppusumman tai henkilöstön määrän osalta?
Konsernitilinpäätöksen laatimisvelvollisuus arvioidaan tilikausittain
Konsernisuhteen syntyminen edellyttää emoyhtiön määräysvaltaa toisesta yhtiöstä. Emoyrityksen on laadittava konsernitilinpäätös, kun tietyt lisäedellytykset täyttyvät. Nämä edellytykset ovat sidoksissa mm. yhtiömuotoon, konserniyritysten yhteenlaskettuun kokoon ja siihen kuuluuko emoyhtiö johonkin ylempään konserniin.
Koon osalta laadintaedellytykset täyttyvät osakeyhtiössä, kun päättyneellä tilikaudella ylittyy vähintään kaksi emoyhtiön ja tytäryritysten yhteenlasketuista luvuista (ennen eliminointeja):
- liikevaihto > 12 MEUR
- taseen loppusumma > 6 MEUR
- henkilöstön lukumäärä keskimäärin > 50 hlöä
(KPL 6:1.3§ ja KPL 1:6 a§).
Jos konsernitilinpäätöksen laatimisedellytykset täyttyvät, tarkistetaan myös toimintakertomukselle ja rahoituslaskelmille asetetut laadintaedellytykset. Sekä toimintakertomusta että emoyhtiön ja konsernin rahoituslaskelmia on tarkasteltava osana tilinpäätöstä eikä niillä ole itsenäistä asemaa. Myös rahoituslaskelmien osalta on laadittava vertailutiedot.
Konsernin sisäisten erien eliminointi
Konsernin sisäisten erien selvittäminen ja täsmäyttäminen kannattaa tehdä ensimmäisen kerran jo ennen tilikauden päättymistä. Jos eriä on paljon eikä niitä ole aikaisemmin täsmäytetty, voivat sisäisten erien erot olla suuria ja selvitettävää paljon.
Mahdolliset erot konsernin sisäisissä erissä on aina selvitettävä olennaisuus huomioiden. Täsmäytyserot jäävät vaikuttamaan konsernin tulokseen, vaikka sisäisten erien eliminointien tulosvaikutuksen tulee olla nolla.
Yhtiöissä tulisi myös miettiä se tapa, miten keskinäiset erät ovat selvitettävissä. On suositeltavaa, että konsernierien kirjaukset esitetään omilla varta vasten perustetuilla konsernitileillä, ja tapahtumille lisätään vastakumppanikoodi tai muu tunnus, jonka avulla ne ovat erotettavissa ulkoisista eristä.
Konsernitilinpäätöksen laadinnan vaiheet
Konsernitilinpäätöksen laadinta kannattaa jakaa pienempiin, hallittaviin osa-alueisiin. Alla on esitetty konsernitilinpäätöksen laadinnan vaiheita:
- Erillisyhtiöiden lukujen kerääminen
- Erillistilinpäätösoikaisut
- Konsernirakenteen muutosten käsittely
- Sisäisten erien eliminointi
- Sisäisten katteiden eliminointi
- Sisäisen omistuksen eliminointi
- Konserniliikearvon poisto; Konsernireservin tuloutus
-
Sisäisen voitonjaon eliminointi
- Vähemmistöosuuden erottaminen
- Osakkuusyhtiöviennit
- Muuntoerot
- Poistoeron ja verotusperusteisten varausten käsittely
- Muut konsernioikaisut
- Täsmäytyslaskelmat, muut taustalaskelmat
- Liitetiedot ja liitetietotositteet
- Rahoituslaskelmat
- Toimintakertomus ja tunnusluvut
Kuka laatii konsernitilinpäätöksen?
Tärkeä asia päätettävien asioiden listalla on resursoinnin suunnittelu.
- Kuka laatii konsernitilinpäätöksen?
- Löytyykö organisaatiosta jo ennestään tarvittava osaaminen vai onko osaamista päivitettävä?
- Riittääkö aika ja selvitäänkö nykyisten työntekijöiden voimin vai tehdäänkö uusi rekrytointi?
- Olisiko kustannustehokasta ostaa palvelu ulkoistetulta kumppanilta?
Konsernitilinpäätöksen laatiminen on erityisosaamista vaativa taloushallinnon osa-alue, jonka laadinta sijoittuu ajallisesti taloushallinnon ruuhkahuippuun. Projektiluontoisuutensa vuoksi se soveltuu erinomaisesti myös ulkoistettavaksi.
Miten Azets voi auttaa?
Konserniraportointiin erikoistunut asiantuntijatiimimme osaa auttaa vaativimmissakin konsernitilinpäätöksissä ja IFRS-raportoinnissa.
Tutustu Azetsin konsernilaskentapalveluihin.