Työhyvinvoinnin kehittäminen vaatii yhdessä tekemistä. Liikkeelle kannattaa lähteä työhyvinvoinnin perusasioista, jotka monissa yrityksissä ovat jo olemassa.
Kannattaa siis ensivaiheessa suunnata ajankäyttö ja energia olemassa olevan kehittämiseen; pyrkiä tunnistamaan olemassa olevat vahvuudet ja hyödyntää niitä. Keskustella yhdessä siitä, mitkä käytännöt työyhteisössä toimivat ja miksi. Kun vahvuudet on tunnistettu, valitaan niistä ne, joihin organisaatiolla on osaamista, annettavaa ja eniten kiinnostusta. Muita voidaan käsitellä myöhemmin. Tärkeintä on kuitenkin, että työhyvinvointia kehitetään yhdessä.
Työhyvinvoinnin kannalta merkityksellisiä asioita ovat:
- Yhtenäiset toimintatavat ja monet työpaikalla arkeen vaikuttavat asiat kuten työaikamallit, itseohjautuvuus, esihenkilötyö, perehdyttäminen, HR-tuki, ohjeet, työturvallisuus, taukopaikat, suojaimet, työterveys, mittarit ja seuranta, tavoitteiden selkeys, rekrytoinnit, palkitseminen, palautekäytännöt sekä vastuiden ja roolien selkeys.
- Ammatillinen osaaminen ja kehittyminen. Ne luovat turvaa, kun toimintaympäristön muutokset edellyttävät sopeutumista.
- Selkeä ja suunnitelmallinen palkkarakenne.
- Työtehtävien sisällön ja muodon huomioiminen.
- Edut, kuten tuki terveyden edistämiseen vapaa-ajalla mm. tarjoamalla liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuurietuja.
- Mahdollisuudet erilaisiin työaikajärjestelyihin eri elämäntilanteissa ja tarpeissa. Vaihtoehdoista kannattaa keskustella henkilöstön kanssa ja valita ne, jotka parhaiten tukevat jaksamista, hyvinvointia ja ovat mahdollisia toteuttaa.
Asioita on myös lisää ja näistä monet varmasti löytyvät jo yrityksen vahvuuksien listalta.
Lue myös Työyhteisötaidoilla rakennetaan hyvinvoivaa työyhteisöä
Esihenkilötyö vaikuttaa
Esihenkilötyössä yhtenäiset toimintatavat, perustellut päätökset ja keskustelut ovat tärkeitä asioita paremman johtamisen kannalta. Esihenkilön tehtävä on kysyä, miten työntekijällä menee työssä, onko kaikki kunnossa ja miten hän voi. Myös kollegoilta kannattaa kysyä miten he voivat ja miten työ sujuu. Tämä kaikki on arvostamista, auttamista ja toistemme tukemista.
Aikaa ja resursseja työhyvinvoinnin kehittämiseen
Työhyvinvoinnin kehittäminen vaatii aikaa ja resursseja, mutta hyvinvoivat työntekijät tuottavat parempia tuloksia ja ovat sitoutuneempia työpaikkaansa. Työyhteisöllä on tärkeä rooli työhyvinvoinnin kehittämisessä. Kaikkien osallistaminen on tärkeää, koska jokainen meistä vaikuttaa työviihtyvyyteen ja työhyvinvointiin halusimme tai emme. Työhyvinvointia ei voi löytää mistään valmiina.
Azets voi auttaa työhyvinvoinnin kehittämisessä
Jos sinulla on työhyvinvoinnin kehittämisestä esimerkiksi esihenkilötyön, perehdyttämisen, mittareiden luomisen tai rekrytointien suhteen, asiantuntijamme auttavat sinua mielellään. Tutustu:
- organisaatiokulttuurin kehittämiseen