Työnantajana haluat ehkä osoittaa arvostusta ja ilahduttaa työntekijöitäsi lahjoilla. Mutta miten verottaja suhtautuu työnantajan antamiin lahjoihin? Pitääkö verottaja elettäsi veronalaisena ansiotulona, joka on verrattavissa palkkaan, vai voiko se mahdollisesti olla verovapaata? Näiden erojen ymmärtäminen voi säästää sekä sinut että työntekijäsi odottamattomilta veroseuraamuksilta.
Tuloverolaki sääntelee myös työnantajan antamia lahjoja
Tuloverolain 69 §:n mukaan veronalaiseksi tuloksi ei katsota koko henkilökunnan työnantajalta saamaa tavanomaista ja kohtuullista merkkipäivälahjaa tai vähäistä muuta lahjaa, joka on saatu muuna kuin rahana tai siihen verrattavana suorituksena.
Lahjoja ei siis katsota verotettavaksi, jos
|
Mitä tarkoittaa vähäinen lahja
Vähäisellä tarkoitetaan pientä, vaatimatonta tai heikkoa. Verottajan ohjeistuksen mukaan vähäisen muun lahjan arvo saa olla enintään 100 euroa. Summa on jo useiden vuosien ajan pysynyt samana
Ei rahaa eikä rahaksi verrattavaa
Lahjaa ei saa verovapaasti antaa suoraan rahana eikä rahaan verrattavana lahjana. Rahaan verrattava lahja olisi esimerkiksi jonkun liikkeen lahjakortti, joka oikeuttaa saajan valitsemaan esinelahjan vapaasti. Riittävästi rajattu lahjakortti puolestaan voisi olla verovapaa.
Verottajan silmissä liian suuri valinnanvapaus merkitsee sitä, että lahja on verrattavissa palkkaan ja on siten verotettavaa tuloa. Koska verottaja ei ole tämän tarkemmin linjannut, että mikä on liian suurta valinnanvapautta, niin varmimmalla pohjalla ollaan, kun työnantaja valitsee lahjan.
Tarvitsetko apua tai neuvontaa?
Jos tarvitset apua neuvoja yrityksesi henkilöstökustannuksiin liittyen, palkanlaskennan asiantuntijamme voivat auttaa.