Henkilöstö­­johtamisen lakisääteiset dokumentit

HR | 26.09.2024

Kirjoittaja Sofia Kuvaja

Henkilöstöjohtamisen dokumentteja koskien on monenlaisia lakeja, direktiivejä ja suosituksia. Niiden seuraaminen ja tulkinta voi tuntua haastavalta.

Ensisijaisesti henkilöstöjohtamisen lakisääteiset dokumentit varmistavat, että työpaikalla noudatetaan voimassa olevaa lainsäädäntöä. Ne suojaavat sekä työnantajaa että työntekijöitä mahdollisilta oikeudellisilta seuraamuksilta. Lisäksi ne suojaavat työntekijöiden oikeuksia sekä edistävät turvallista ja hyvinvoivaa työympäristöä. Jokaisen työpaikan tulisi huolehtia siitä, että kaikki tarvittavat dokumentit ovat ajan tasalla ja helposti saatavilla.

Olemme keränneet listauksen erinäisistä dokumenteista, joista laki säätää henkilöstöjohtamiseen liittyen ja milloin ne velvoitetaan yritykseltä löytyvän.

Työterveyshuollon toimintasuunnitelma

Millaisia yrityksiä koskee: tulee olla kaikilla työpaikoilla työterveyshuoltolain mukaan.

Tarkoitus: Suunnitelma tehdään yleensä työpaikkaselvityksen pohjalta. Selvityksessä asetetaan konkreettiset tavoitteet suunnitelmalle esim. kuka on vastuussa, millä aikataululla suunnitelma toteutetaan ja mahdollinen kustannusarvio. Toteutetaan usein työterveyskumppanin kanssa.

Työpaikkaselvitys

Millaisia yrityksiä koskee: tulee olla kaikilla työpaikoilla työterveyshuoltolain mukaan.

Tarkoitus: Työpaikkaselvityksessä arvioidaan yrityksen kuormitustekijöitä, voimavaroja, riskien vaikutusta työterveyteen ja työkykyyn. Toteutetaan usein työterveyskumppanin kanssa.

Toimintamalli häirinnän ja epäasiallisen kohtelun varalle ja työn vaarojen arviointi

Millaisia yrityksiä koskee: tulee olla kaikilla työpaikoilla työturvallisuuslain mukaan.

Tarkoitus: Toimintamallin tulee sisältää yrityksen käytäntö häirinnän ja epäasiallisen kohtelun varalla. Työn vaarojen arviointi vaatii selvitystyötä koko yrityksen toiminnasta, vaara-, haitta- ja kuormitustekijöiden selvittämiseksi.

Työyhteisön kehittämissuunnitelma

Millaisia yrityksiä koskee: tulee olla yrityksissä, joissa on yli 20 työntekijää ja tämän määrää yhteistoimintalaki.

Tarkoitus: Työyhteisön kehittämissuunnitelma on vuoropuhelun apuväline, joka edistää osaamisen kehittämistä ja työhyvinvointia.

Lue lisää Työyhteisön kehittämissuunnitelma. Mitä se tarkoittaa? (azets.fi)

Tasa-arvosuunnitelma

Millaisia yrityksiä koskee: laadittava yli 30 työntekijän yrityksissä tasa-arvolakiin perustuen.

Tarkoitus: Suunnitelman tarkoituksena on ennaltaehkäistä syrjintää, joka perustuu sukupuoliperusteisiin tekijöihin.

Yhdenvertaisuussuunnitelma

Millaisia yrityksiä koskee: laadittava yli 30 työntekijän yrityksissä yhdenvertaisuuslakiin perustuen.

Tarkoitus: Yhdenvertaisuussuunnitelma yhdistetään usein tasa-arvosuunnitelmaan. Suunnitelman tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja edesauttaa tasavertaisen ja syrjintävastaisen organisaatiokulttuurin muodostumista.

Työsuojelun toimintaohjelma

Millaisia yrityksiä koskee: laadittava yli 20 työntekijän yrityksissä.

Tarkoitus: Työsuojelun toimintaohjelman tarkoituksena on järjestelmällisesti kehittää työhyvinvointia ja työturvallisuutta asettamalla tavoitteita henkilöstön työkyvyn parantamiseksi.

Lisäksi seuraavia dokumentteja suositellaan:

Päihdeohjelma

Millaisia yrityksiä koskee: pakollinen, jos yrityksessä on tarvetta huumetesteille. Muille suositeltava.

Tarkoitus: Päihdeohjelmassa yritys määrittelee, miten tilanteisiin puututaan, miten niitä ennaltaehkäistään ja miten saa tukea. Päihdeohjelma toteutetaan usein yhdessä työterveyskumppanin kanssa.

Varhaisen välittämisen malli

Tarkoitus: Mallissa esitetään, millä toimilla yritys ehkäisee työkyvyn heikkenemistä. Toteutetaan yhdessä työterveyskumppanin kanssa.

HR-käsikirja henkilöstölle

Tarkoitus: Käsikirja kertoo henkilöstölle yrityksen säännöistä ja käytännöistä. Samalla se auttaa minimoimaan väärinymmärryksiä ja epätasa-arvoista kohtelua.

Lataa ilmainen Henkilöstökäsikirja -tarkistuslista, HR-palvelut (azets.fi)

Azets voi auttaa

Ei hätää, jos tämän jälkeen jäi olo, ettei aika riitä näiden dokumenttien toteuttamiseen tai on epäselvää, mitä yritykseltänne puuttuu ja mitä vielä tarvitsee tehdä. Näiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Meiltä löytyy asiantuntijoita, jotka ovat kokeneita lakisääteisten dokumenttien tekijöitä. Lisäksi tarjoamme HR-kartoitusta, jossa tutkimme, puuttuuko yritykseltänne lain määräämiä tai muita oleellisia dokumentteja tai käytäntöjä, kuten Whistleblowing-kanava, erinäiset oppaat (esimerkiksi onboardingiin, perehdytykseen, esihenkilötyöhön, rekrytointiin), etätyöohjeistukset. Tutustu HR-palveluihimme

post author

Kirjoittajasta Sofia Kuvaja

HR Advisor